#معرفی_کتاب(8): سلامت روان نوجوان با استفاده هدفمند از فن‌آوری

موضوع: نوجوانان – بهداشت روانی ؛ جنبه‌های روانشناسی

معرفی: دکتر اصغر احتشامی

عضو هیئت علمی گروه مدیریت و فن‌آوری اطلاعات سلامت

با توجه به فراگیر شدن جهانی اینترنت و گسترش استفاده از آن در سال‌های اخیر به‌خصوص در بین نسل نوجوان لزوم استفاده از این بستر مجازی در حوزه سلامت‌روان مطرح می‌شود. از طرفی در دسترس بودن اینترنت، فرصت‌های جدیدی برای ارتقای مداخلات اینترنتی و امکان استفاده از این ظرفیت را در راستای بهبود مشکلات روانی فراهم می‌کند اما همچنان منابع کمی در این حیطه نوظهور موجود است، به خصوص برای نوجوانان که با تکنولوژی‌های جدید، آسان‌تر ارتباط برقرار می‌کنند.

این کتاب تلاش دارد تا این خلاء اساسی را پر کند و به دانشگاهیان، پژوهشگران، و متخصصان سلامت‌روان، اطلاعات جامعی ارائه دهد تا بتوانند از فناوری در جهت بهبود سلامت‌روان نوجوانان بهره‌برداری کنند. همچنین، مفاهیم این کتاب می‌تواند برای عموم مردم و والدین نیز مفید باشد تا با شناخت بهتر اثرات فناوری بر سلامت‌روان نوجوانان، بتوانند راهکارهای مناسبی برای مدیریت این تاثیرات پیدا کنند.

یکی از نکات برجسته این کتاب، بررسی جامع و مستند از تاثیر فناوری‌های دیجیتال بر سلامت روان نوجوانان است. کتاب با استفاده از تحقیقات و شواهد علمی، به تحلیل دقیق رابطه بین استفاده از اینترنت، شبکه‌های اجتماعی و اپلیکیشن‌های موبایل با مشکلات و چالش‌های روانی نوجوانان می‌پردازد. همچنین، راهکارها و استراتژی‌های کاربردی برای بهبود سلامت روانی با بهره‌گیری از فناوری‌های مدرن به متخصصان این حوزه ارائه می‌دهد.

بخش اول این کتاب در مورد شیوع‌شناسی اختلالات روانی و استفاده از فناوری و منابع آنلاین سلامت روان توسط نوجوانان است. بخش دوم به چگونگی تأثیر دنیای آفلاین و آنلاین بر سلامت‌روان می‌پردازد. بخش سوم این کتاب بر استفاده از فناوری برای اهداف تشخیصی یا غربالگری و مداخله در اختلال‌های روانی متمرکز است. بخش پایانی رویکردهای امیدوارکننده آینده به فناوری و ابزارهایی برای بهبود مداخله و درمان اختلال‌های سلامت روان را معرفی می‌کند.

از ویژگی‌های منحصر به فرد کتاب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1-رویکرد مبتنی بر شواهد: کتاب با استناد به مطالعات و تحقیقات علمی معتبر، نشان می‌دهد که چگونه فناوری می‌تواند هم به عنوان یک ابزار مفید و هم به عنوان یک چالش برای سلامت روان نوجوانان عمل کند.

2-مطالعه جامع:  بررسی جامع و گسترده‌ای از تاثیرات مختلف فناوری بر نوجوانان انجام داده و این بررسی‌ها را به زبان ساده و قابل فهم برای عموم ارائه داده است.

3-ارتباط با متخصصان:  یکی از اهداف کتاب، ایجاد ارتباط بهتر بین متخصصان سلامت روان و فناوری است تا بتوانند با همکاری هم، ابزارها و راهکارهای نوینی برای بهبود سلامت روان نوجوانان ارائه دهند.

4-توجه ویژه به نسل دیجیتال:  کتاب به طور خاص بر روی نیازها و چالش‌های نسل دیجیتال تمرکز دارد و به والدین و درمانگران کمک می‌کند تا بهتر با این نسل ارتباط برقرار کرده و از ابزارهای فناوری به‌طور سازنده‌تری استفاده کنند.