رفتن به محتوای اصلی
x

خط مشی کتابخانه

خط ­مشی مدون مجموعه سازی کتابخانه دانشکده علوم توانبخشی

مقدمه:

       کتابخانه های دانشگاهی نقش اساسی و کلیدی در بالا بردن سطح سواد اطلاعاتی در امر آموزش و پرورش ایفا می کنند و این مهم با تدوین خط مشی مناسب، با توجه به نیاز مراجعه کنندگان و شیوه های درست اطلاع رسانی، جهت برنامه ریزی فعالیت­های مربوط به مجموعه­سازی کتابخانه میسر نمی گردد.

با توجه به گسترش روزافزون منابع اطلاعاتی، افزایش حجم اطلاعات ، انتشارات و محدودیت­های موجود از نظر فضا، بودجه و تجهیزات، کتابخانه به خط­مشی مدونی نیاز خواهد داشت. بدیهی است منظور از تدوین خط­مشی نظارت و کنترل بر تمامی فعالیت­های موجود در کتابخانه می باشد و حمایت و پشتیبانی مسئولین دانشکده در اجرای هرچه بهتر آن را می طلبد .

 

مخاطبین کتابخانه دانشکده علوم توانبخشی به شرح زیر می باشد :

الف- گروه­های آموزشی دانشکده عبارتند از: گفتاردرمانی ، ارتوپدی فنی، کاردرمانی، فیزیوتراپی و شنوایی شناسی

ب- دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

ج- اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

د- مربیان و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

ه-گروه­های خاص شامل معلولین ، جانبازان و ...

و- سایر مراجعینی که از طریق امانت بین کتابخانه­ای استفاده می نمایند. ( مسئولیت این طرح با کتابخانه موید الطباء می­باشد.)

تبصره ۱: کتابخانه این دانشکده به مراجعه­کنندگانی که جزء هیچ یک از موارد ذکر شده نباشد خدمت رسانی نمی­نماید مگر با ارائه کارت شناسایی معتبر به صورت مطالعه موقت در محل سالن مطالعه .

 

مجموعه دانشکده علوم توانبخشی

مجموعه کتابخانه دانشکده علوم توانبخشی شامل کتب چاپی (فارسی و لاتین) منابع مرجع (شامل کتب جدید، کتب پراستفاده، اطلس­ها، فرهنگ­ها ، پایان نامه­ها و طرح­های تحقیقاتی)، منابع الکترونیک یا غیر چاپی ( اعم از cd، E-book، فیلم ، نوار کاست) و آرشیو مجلات لاتین می­باشد .

این منابع به صورت تخصصی در موضوعات مربوط به گروه­های آموزشی دانشکده شامل فیزیوتراپی، ارتوپدی فنی، شنوایی شناسی،گفتاردرمانی، کاردرمانی و غیر تخصصی اعم از موضوعات عمومی، روانشناسی، مذهبی و آناتومی، فیزیولوژی ... می باشد .

 

نحوه دستیابی به مجموعه

دستیابی به مجموعه کتابخانه به صورت قفسه باز می­باشد و برحسب استفاده، منابع مختلفی در مدت زمان تعیین شده با ارائه کارت عضویت به امانت داده می­شوند.

کتب به مدت ۷ الی ۱۰ روز

منابع الکترونیک ۳ روز

آرشیو مجلات لاتین جهت زیراکس به صورت ساعتی از طریق ارائه کارت معتبر

با توجه به نوع خاص منابع مرجع موجود در کتابخانه کتب جدید به مدت ۲ روز، اطلسها ۱ روز، فرهنگ­ها و کتب پر­استفاده به صورت ساعتی و پایان نامه­ها و طرح­ها ی تحقیقاتی به هیچ وجه، امانت و زیراکس داده نمی­شوند. همچنین فایل پایان نامه­ها در نرم افزار کتابخانه­ای آپلود شده است و مراجعین می توانند به فایل چکیده (با دانلود) و متن کامل (بدون دانلود و فقط از طریق پروفایل شخصی خود) دسترسی داشته باشند.

تبصره ۲: طبق دستور جلسه شورای سیاستگزاری کتابخانه، کتب پر استفاده جهت اساتید به مدت ۲ روز، امانت داده می­شوند.

 

تخصیص بودجه

بودجه لازم جهت تهیه منابع از دو طریق تامین می گردد:

الف- معاونت پژوهشی دانشگاه که با توجه به سیاست­های مورد نظر خود، تخصیص و اعتبار بودجه لازم را جهت خرید منابع علمی به دانشکده اعلام می­نماید.

ب- دانشکده که در هر زمانی تخصیص و اعتبار لازم جهت منابع کتابخانه را دارا باشد، بودجه­ای برای کتابخانه در نظر می­گیرد.

سیاست کتابخانه دانشکده علوم توانبخشی جهت اختصاص بودجه به گروه­های آموزشی به این صورت است که با موافقت اعضای شورای سیاستگزاری، بودجه­ای برای خرید منابع مقاطع دکترا و  کارشناسی ارشد گروه­ها اختصاص داده می­شود و مابقی آن بین گروه­های دارای مقاطع کارشناسی تقسیم می گردد.

  تبصره۳: بر اساس تصویب شورای سیاست گزاری کتابخانه طبق آمار استفاده از منابع خریداری شده در سال گذشته، به گروهی که آمار استفاده کمتری داشته باشد، اعتبار کمتری هم تعلق می گیرد.

 

اصول انتخاب منابع

انتخاب منابع کتابخانه توسط اساتید و دانشجویان هر گروه آموزشی به تفکیک بر اساس اولویت نیاز از طریق درخواست و یا انتخاب منابع موجود در کاتولوگ­ها انجام می­شود سپس کتابداران با جستجو در نرم افزار کتابخانه­ای، موجود بودن یا نبودن و تعداد آن را مشخص نموده و رابطین هر گروه با همکاری مسئول کتابخانه لیست ارائه شده را بررسی و اولویت بندی آن را بر اساس ویرایش جدید، قیمت مناسب ، مقطع تحصیلی ( لیسانس، فوق لیسانس  و دکترا ) و بودجه اختصاص یافته به گروه مربوطه را مشخص می­نمایند. در صورت موجود بودن منابع، تعداد مراجعه به آنها نیز در نظر گرفته می­شود.

ترجیحا مبنای انتخاب، منابع چاپی و تخصصی می باشد و در موارد لزوم E-book، فیلم، CD و منابع غیر چاپی دیگر نیز انتخاب و خریداری می­شود. گاهی جهت تهیه منابع درسی یا غیر درسی، از طریق اهداء یا مبادله در کتابخانه های مرتبط اقدام می­گردد.

 ضمنا منابع اهدایی بر اساس نیاز با تایید مسئول کتابخانه پذیرفته  می­شود .

منابعی که مربوط به گروههای سنی خاص مانند (کودکان و نوجوانان و.....) باشند، همچنین منابعی که قیمت بسیار بالایی داشته و توجیه خرید ندارند و یا به زبانهای غیر از فارسی و انگلیسی هستند جهت انتخاب و خرید مد نظر قرار نمی­گیرند .

 

راهکارهای مربوط به حفظ و نگهداری مجموعه

سیاست کتابخانه جهت حفاظت و نگهداری مجموعه، شامل قرار دادن کمدهای مخصوص لوازم و وسایل جهت نظارت و کنترل کتابداران، برکاربران کتابخانه می باشد. همچنین حس گرهای دود و حرارتی و کپسول اطفاء حریق در مکان­های قابل دسترسی تعبیه شده است. لازم به ذکر است هر ۶ ماه یک بار جهت حفاظت مجموعه از جانوران موذی، استفاده از آفت کش­ها ، سموم دفع آفات با نظر کارشناسان و مسئول کتابخانه صورت می پذیرد. در صورت تامین بودجه بکارگیری گیت و یا RFID به منظور حفاظت بیشتر منابع جزء سیاستهای آینده در کتابخانه می باشد.  

 

ارزیابی مجموعه

ارزیابی مجموعه کتابخانه به دلیل تعیین میزان استفاده از منابع، بررسی دقیق در انتخاب منابع از طریق کتاب سنجی توسط منتخبان، حذف منابع غیر قابل استفاده، مشخص نمودن منابع مفقودی و بازبینی روزانه مجموعه جهت هماهنگی آن با خط مشی مدون کتابخانه به چند روش انجام می­گیرد:

الف- همزمان با انتخاب منابع: این ارزیابی توسط اساتید و مراجعه­کنندگانی که در انتخاب منابع همکاری دارند از طریق بررسی چکیده منبع در پایگاه­های اینترنتی و یا بازبینی منبع چاپی آن انجام می­شود.

ب – از طریق بررسی تعداد درخواست­های مراجعه­کنندگان و نیاز کتابخانه با تایید مسئول کتابخانه و همکاری رابط کتابخانه.

ج- آمارگیری دوره­ای (ماهانه): شامل آمار کارکرد استفاده از کتب خریداری شده، کارکرد استفاده مراجعه­کنندگان از مجموعه، آمار استفاده از پایان نامه­ها و طرح­های تحقیقاتی، ارزیابی صندوق انتقادات و پیشنهادات و بررسی نظرات ارائه شده .

د- وجین مجموعه که در قسمت خود توضیح داده خواهد شد .

و- رف خوانی مجموعه کتابخانه که به صورت چند سال یکبار انجام می­گیرد.

ی- بازبینی منابع که هر روز انجام می­پذیرد.

 

همکاری با کتابخانه­های دیگر

همکاری با سایر کتابخانه­ها از دو طریق انجام می­پذیرد:

الف- استفاده از منابع کتابخانه مرکزی دانشگاه اصفهان

با توجه به توافق به عمل آمده بین کتابخانه­های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با کتابخانه مرکزی دانشگاه اصفهان، خواهشمند است کاربران همه کتابخانه ها در دانشگاه علوم پزشکی که قصد استفاده از منابع کتابخانه مرکزی دانشگاه اصفهان را دارند جهت دریافت معرفی نامه به مسئول کتابخانه موید الاطباء جنب بانک رفاه مراجعه فرمایند.

 ب- استفاده از منابع کتابخانه­های عضو طرح امانت بین کتابخانه­ای

با توجه به عضویت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در طرح امانت بین کتابخانه­ای شهر اصفهان، کاربران دانشگاه قادر خواهند بود علاوه بر استفاده از منابع موجود در کتابخانه­های دانشگاه، از منابع سایر کتابخانه­های عضو طرح مذکور شامل( کتابخانه مرکزی دانشگاه اصفهان، کتابخانه دانشگاه صنعتی اصفهان، کتابخانه دکتر چمران دانشگاه صنعتی مالک اشتر، کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان، کتابخانه دانشگاه پیام نور اصفهان و کتابخانه مرکزی دانشگاه هنر اصفهان) استفاده نمایند.

جهت استفاده از منابع کتابخانه­های عضو طرح، خواهشمند است ابتدا منبع چاپی مورد نظر خود را با مراجعه به صفحه خانگی این کتابخانه­ها از طریق آدرس www.isfill.ir جستجو نموده و سپس درخواست خود را به همراه اطلاعات مربوط به رده منبع و محل نگهداری، به کتابدار مسئول امانت بین کتابخانه­ای سرکار خانم نوری در کتابخانه مویدالاطباء جنب بانک رفاه ارائه دهند. تقاضای شما ظرف مدت ۲ روز کاری از زمان درخواست، به نتیجه خواهد رسید.

 

سیاست وجین کتابخانه

وجین منابع کتابخانه بر اساس آیین نامه، هر ۳ سال یک بار انجام می­پذیرد.

دلایل و سیاست مربوط به وجین منابع کتابخانه دانشکده علوم توانبخشی به شرح زیر است :

الف- کمبود جا

ب- خارج کردن منابع غیر قابل استفاده و فرسوده از مجموعه

ج- نگهداری ۱ تا ۲ نسخه از منابعی که ویرایش­های قدیمی هستند (عمدتا جهت کتب لاتین)

بدین طریق که مسئول کتابخانه با همکاری کتابداران، منابع وجینی مورد نظر را بر اساس معیارهای ذکر شده همچنین قوانین موجود در آیین نامه وجین انتخاب کرده سپس لیستی از منابع، تهیه شده و در اختیار رابطین کتابخانه در هر گروه آموزشی قرار می گیرد و پس از کارشناسی و تایید مسئول کتابخانه لیست نهایی تهیه می گردد؛ آنگاه مهر وجین بر روی هر منیع زده می شود. بعد از آن با
اطلاع­رسانی از طریق کتابخانه الکترونیک دانشگاه جهت اطلاع­یابی کتابخانه ملی و کتابخانه­های دیگر دانشگاه علوم پزشکی، آماری از کارکرد استفاده مراجعه کنندگان ( اساتید و دانشجویان دانشکده) تهیه شده و به کسانی که بیشترین آمار استفاده را در طول سال داشته­اند اجازه داده می شود از لیست مذکور هر نفر ۳ عنوان کتاب انتخاب نماید. سپس نمایشگاهی از منابع مذکور تشکیل می­گردد تا در صورت نیاز کاربران، این منابع به آنها اهداء شود. در نهایت هر آنچه از منابع باقی می ماند طبق آیین نامه وجین عمل می­شود .

 

بازنگری خط­ مشی

سیاست مدیریت مجموعه با تغییر نیازهای کتابخانه و استفاده­کنندگان، همچنین به دلیل تغییر قوانین در هر یک از بندهای خط­مشی، نیاز به بررسی و بازنگری خواهد داشت. این بازنگری توسط مسئول کتابخانه به همراه کتابداران، هر چند سال یک بار انجام می­پذیرد.

لازم به ذکر است در شرایط خاصی مانند انتصاب مسئول جدید کتابخانه و یا معاونت پژوهشی هم، بازنگری مجددی بوجود خواهد آمد.

خط­مشی کتابخانه دانشکده علوم توانبخشی توسط سرکار خانم نفیسه رحمانی خواجوئی (مسئول کتابخانه) و سرکار خانم زینب ترکی (کارشناس کتابداری و اطلاع رسانی) در تاریخ ۲۱/۹/۱۳۹۰ تهیه و تنظیم شد و توسط افراد زیر به تصویب رسید؛ همچنین بازنگری آن در تاریخ ۵/۷/۱۳۹۶ توسط سرکار خانم نفیسه رحمانی خواجوئی (مسئول کتابخانه) انجام گردید.  

 

                  دکتر جاوید مستمند                        دکتر زهراسادات رضائیان                                           دکتر سعید فرقانی

                 (ریاست دانشکده)                         ( معاون پژوهشی دانشکده)                                   ( معاون آموزشی دانشکده)

 

 

 

 

              طهمورث طهماسبی                                بیژن شفیعی                                                نفیسه رحمانی خواجوئی

         (معاون مالی-اداری دانشکده)        (معاون دانشجویی-فرهنگی دانشکده)                   (مسئول کتابخانه دانشکده)